(34.1) Metabolisme i equilibri nutricional
Expedient PS20230014. Convocatòria de formació sectorial 2023-2024, subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i el SEPE Servicio Público de Empleo Estatal.
- Inici del curs
- 09-05-2024
- Finalització del curs
- 14-06-2024
- Durada
- 30 hores
- Modalitat
- Teleformació
- On es fa?
- Campus Virtual d'ACRA (Consulteu els REQUISITS D'ACCÉS)
- Places disponibles
- 0
- Preu
- 0
- Documents
Contingut del curs
OBJECTIU GENERAL:
Identificar els aspectes bàsics de la nutrició i la dietètica en l'ésser humà, així com adquirir uns hàbits d'alimentació equilibrada i saludable
RELACIÓ DE MÒDULS DE LA FORMACIÓ:
MÒDUL 1: L’energia i els nutrients (10 hores)
OBJECTIU: Identificar els processos d'obtenció d'energia i els nutrients essencials que aporten els aliments que s'ingereixen.
CONEIXEMENTS/ CAPACITATS COGNITIVES I PRÀCTIQUES:
- Identificació de la nutrició a l'ésser humà.
o Alimentació.
o Nutrició.
o Dietètica.
- Descripció de l'energia i els nutrients.
o Energia i nutrients.
o Dependència nutritiva dels organismes.
o Valor energètic dels nutrients.
- Anàlisi del metabolisme humà.
o Metabolisme.
o Factors per al càlcul de les necessitats energètiques.
o Balanç energètic.
o Regulació energètica.
MÒDUL 2: Equilibri nutricional (10 hores)
OBJECTIU: Analitzar les bases de l'equilibri nutricional, els nutrients que proporciona cada tipus d'aliment, així com conèixer-ne els mecanismes d'absorció.
CONEIXEMENTS/ CAPACITATS COGNITIVES I PRÀCTIQUES:
- Definició de l'equilibri nutricional.
o Equilibri qualitatiu.
o Equilibri quantitatiu.
- Anàlisi dels tipus d'aliments.
o Educació nutricional.
o Roda alimentària.
o Piràmide alimentària.
o Grup I: derivats dels cereals (preferentment integrals), patates i sucre
o Grup II: mantega, olis i greixos en general
o Grup III: llet i derivats
o Grup IV: productes carnis, ous, peixos, llegums i fruits secs
o Grup V: hortalisses i verdures
o Grup V: fruites fresques
- Descripció del procés digestiu.
o Funcions de l'intestí gruixut.
o Mecanismes d'absorció.
o Reguladors de l'activitat gastrointestinal.
o Factors que afecten la digestió.
MÒDUL 3: Trastorns alimentaris i qualitat i higiene dels aliments (10 hores)
OBJECTIU: Identificar els principals trastorns alimentaris, així com els mètodes d'innocuïtat sanitària dels aliments.
CONEIXEMENTS/ CAPACITATS COGNITIVES I PRÀCTIQUES:
- Descripció dels trastorns nutricionals.
o Trastorns per defecte de nutrició.
o Trastorns per excés de nutrició.
- Identificació dels Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).
o Categorització.
o Anorèxia nerviosa.
o Bulímia nerviosa.
o Altres trastorns de la conducta alimentària (TCA).
- Identificació de l'alimentació i l'aterosclerosi
o Descripció i causes de l'aterosclerosi.
o Importància dels àcids grassos insaturats.
o Recomanacions dietètiques preventives.
- Anàlisi dels tipus de contaminació dels aliments.
o Contaminació química.
o Contaminació física.
o Contaminació biològica.
- Explicació dels mètodes de conservació d'aliments.
o Mètodes físics.
o Mètodes químics.
Els continguts formatius del curs estan dissenyats en castellà
Requisits
Aquest curs està adreçat a:
- Persones que cotitzen per Règim General, Autònoms o que están en situación d'ERTO.
- Persones en situació d’atur: aquest col·lectiu té l’accés limitat a aquest Pla de Formació, per la qual cosa no tindran garantida la seva plaça fins que no es comprovi que no s’excedeix la limitació estipulada.
- Els treballadors de l’Administració Pública no poden accedir a aquest Pla de Formació.
Requisits d’accés: Certificat de professionalitat nivell 1, títol Professional Bàsic (FP Bàsica), títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO) o equivalent, títol de Tècnic (FP Grau Mitjà) o equivalent, Certificat de Professionalitat de nivell 2; haver superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà ó haver superat qualsevol prova oficial d'accés a la Universitat.
* Aquesta és una formació de nivell 2, per la qual cosa és necessària la presentació de documentació acreditativa d'estudis abans mencionats.
La formació es realitzarà dins el Campus Virtual d'ACRA. Per seguir correctament les classes, és necessari que compleixeis aquests requisits:
Inscripció
Un cop feta la preinscripció on-line, per formalitzar la inscripció heu d’entregar-nos la següent documentació:
- Annex 1 d’inscripció complimentat
- Còpia del DNI o NIE
- Còpia de la capçalera de l’última nòmina (si estàs en actiu)
Còpia del últim rebut d’autònoms (si ets autònom/freelance)
Còpia del document de demanda d’ocupació -DARDO- (si estàs a l’atur) - Còpia de la titulació requerida: títol Professional Bàsic (FP Bàsica), títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO) o equivalent, títol de Tècnic (FP Grau Mitjà) o equivalent, Certificat de Professionalitat de nivell 2; haver superat la prova d'accés a cicles formatius de grau mitjà ó haver superat qualsevol prova oficial d'accés a la Universitat
La documentació es pot enviar al correu formacio3@acra.cat (i un cop rebuda us donarem resposta) o portar-la a les nostres oficines al C/ Calàbria, 236-240 (local 1), de dilluns a dijous de 15:30 a 17:30 o divendres de 11:00 a 13:00.
S’admetrà documentació sempre que quedin places disponibles i no s’acceptaran sol·licituds que no es presentin amb tota la documentació pertinent.
ACRA es reserva el dret d'anul·lar qualsevol curs que no hagi assolit un mínim de participants.
On es fa?
Curs impartit en modalitat on-line a través del campus virtual d'ACRA. (més informació sobre aula virtual i teleformació).
Es imprescindible que cada alumne accedeixi a la formació amb el seu usuari i contrasenya. Abans d’iniciar-se l’acció formativa rebreu un mail de benvinguda al campus, amb les dades necessàries per poder-hi accedir. (també trobareu l’accés al Campus en el banner de la web d’ACRA)
Us recomanem que us connecteu al campus amb antelació per verificar que tot és correcte. Si 24h abans de l’inici del curs no heu rebut el mail de benvinguda consulteu la vostra safata de correu brossa o poseu-vos en contacte amb nosaltres al telèfon 934141151.
Docents
Eva Méndez Vallejos
Diplomada en infermeria, amb més de 30 anys d'experiència assistencial a diferents serveis hospitalaris i residencials. Docent des de l'any 2000 en impartició de cures de la branca sociosanitària, entre d'altres en curs de cures pal·liatives, atenció domiciliaria, nutrició i dietetica i certificats de professionalitat d'atenció sociosanitaria.