Notícies
2025: un pacte de país per al sector, píndola d'opinió de Cinta Pascual
"S'ha d’acordar una inversió per a tota la legislatura que equipari les condicions laborals dels professionals amb les del sector públic i que garanteixi al mateix temps la sostenibilitat de les empreses i les entitats"
En aquest tombant d’any us vull adreçar unes paraules que expliquin la feina feta i els principals objectius per al 2025. Com totes i tots sabeu bé, hem viscut un any molt intens perquè ens enfrontem a reptes molt grans i per l’arrossegament de dèficits estructurals com l’infra finançament històric del sector i la manca de professionals.
És per això que necessitem un pacte de país que situï l’atenció a la dependència com una prioritat política a la mateixa alçada que la sanitat i l’educació. Al 2025 s’haurà d’acordar una inversió per a tota la legislatura que equipari les condicions laborals dels professionals amb les del sector públic i que garanteixi al mateix temps la sostenibilitat de les empreses i les entitats.
És una petició que fa anys que reclamem. Enguany hem presentat un manifest conjunt amb patronals i sindicats, hem publicat l’informe social i econòmic que reconeix l’infra finançament amb dades rigoroses i independents, i hem traslladat la necessitat del pacte de país a totes les formacions polítiques del Parlament de Catalunya i al Govern. La resposta ha estat unànime i positiva, però també sabem que les paraules se les endú el vent. Des d’ACRA seguirem empenyent perquè les paraules finalment es converteixin en fets.
Al 2024 hem millorat les tarifes un 5%, a més de consolidar el 2% addicional de subministraments energètics. I hem negociat fins l’últim moment un increment salarial en el marc de la negociació col·lectiva. Seguirem intentant-ho a partir del gener perquè les professionals que tant s’ho mereixen puguin tenir-lo el més aviat possible.
També ha estat l’any de la publicació d’un estudi de costos que ha tingut la participació d’ACRA i que reconeix un infra finançament dels serveis per part del Departament de Drets Socials, un precedent important i que confirma el que tothom sabia, la falta de recursos que té el nostre sector. Després de moltes negociacions (ACRA I CEAPS), hem aconseguit l’aprovació de la reducció de l’IVA al 4%, votada al Senat. Ara hem de fer que sigui una realitat quan es voti i s’aprovi al Congrés dels Diputats.
També hem celebrat uns Premis ACRA molt especials en què hem homenatjat a la Montserrat Llopis, Directora General d’ACRA, que es jubila aquest 31 de desembre. Han estat 28 anys de dedicació i compromís envers ACRA i el sector, una tasca que mai li podrem agrair prou. La Montse ha estat més que una Directora General: és l’ànima d’aquesta casa. El seu relleu l’assumirà l’Antoni Vidal, responsable de comunicació d’ACRA en els últims deu anys i Director d’Operacions durant el 2024, i estic convençuda que seguirà demostrant la seva vàlua en aquesta nova etapa.
Com us deia, tenim molts reptes pel 2025: construir aquest pacte de país, seguir millorant les tarifes i la prestació econòmica vinculada, la nova cartera de serveis socials, contribuir a una integració social i sanitària real i efectiva, impulsar l’atenció domiciliària i els centres de dia com a serveis de proximitat i de referència, aconseguir acords estables en el marc de la negociació col·lectiva i continuar treballant des d’ACRA per a la unitat del sector.
No ens aturarem. Seguirem treballant perquè creiem en l’atenció a les persones grans com un dels pilars essencials del nostre model d'Estat de Benestar, perquè creiem en els professionals i les professionals que en tenen cura, i perquè creiem en les empresàries i empresaris que seguiu generant riquesa i llocs de treball estables en un context polític molt poc favorable. ACRA us seguirà defensant. Estem al vostre costat.
Us desitjo un pròsper i feliç 2025!
Cinta Pascual
Presidenta d’ACRA