Notícies

7 d'abril de 2025

ACRA celebra jornada del servei d’inspecció en els recursos assistencials

Cinta Pascual, presidenta d'ACRA i Álvaro Ricomà, Cap del Servei d’Inspecció i Registre del Departament de Drets Socials i Inclusió, han presidit l'acte per donar a conèixer les principals funcions i reptes d'aquest ens

jornada inspecció

L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) ha celebrat una jornada sobre el servei d'inspecció, sota el títol: el servei d’inspecció en els recursos assistencials, reptes de present i futur. El Cap del Servei d’Inspecció i Registre del Departament de Drets Socials i Inclusió, Álvaro Ricomà, ha exposat les principals funcions i reptes de l'ens que encapçala així com dades de l'activitat que realitzen i en quins casos i com actuen. 

La jornada, que ha estat presentada per la presidenta d'ACRA, Cinta Pascual, ha aplegat més de setanta persones que han pogut exposar dubtes, suggeriments i neguits a Ricomà. L'acte ha tingut una durada de dues hores i ha comptat amb una participació activa dels assistents amb intervencions que han girat al voltant de la manca de professionals, les sancions o la manca d'avís del Servei abans de realitzar una inspecció.

L'acte també ha permès presentar el baròmetre de valoració del servei d'Inspecció que des d'ACRA hem realitzat i que mostra una tendència descendent en la valoració de les inspeccions respecte al baròmetre anterior. Enguany, els associats han puntuat amb un 6,5 sobre 10 les inspeccions de 2024 i amb un 6 sobre 10 les inspeccions del primer trimestre de 2025.

Les principals conclusions del baròmetre informen que el 70% de les entitats perceben un enduriment de les inspeccions i les actes. En aquest sentit, un 30% dels enquestats reclama un enfocament més constructiu, un 25% critica l'arbitrarietat dels criteris, i un 15% assenyala problemes d'empatia i desconfiança en el procés. Alhora, el baròmetre mostra que les principals preocupacions que tenen els associats respecte al servei d'inspecció són la subjectivitat i arbitrarietat dels criteris, l'enfocament punitiu i la manca de recursos. Finalment, mostra un consens sobre la necessitat de canviar cap a un model més orientat a l'acompanyament i la col·laboració.

Podeu consultar tota la informació del baròmetre en aquest enllaç.