Notícies

22 d'octubre de 2014

ACRA demana el Govern que ampliï les PEVS a les persones en situació de grau II

Hi ha uns 7.000 possibles casos de dependències severes que podrien quedar-se sense aquesta prestació

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials, ACRA, demana al Departament de Benestar Social i Família que, davant l’obertura el proper novembre de les Prestacions Econòmiques Vinculades a Serveis (PEVS), llanci un missatge de seguretat i confiança al sector. El que vol ACRA, en definitiva, és que la Generalitat de Catalunya reconsideri la decisió de restringir les PEVS a les persones en situació de grau III, i que les ampliï al col·lectiu de persones de grau II, atès que també tenen unes necessitats molt elevades de dependència. ACRA calcula que unes 7.000 persones en situació de dependència severa o de grau II podrien quedar-se sense prestació.

Des d’ACRA creiem que aquestes prestacions ajuden a molta gent gran i als seus familiars a pagar una plaça privada mentre n’esperen una de pública. Són imprescindibles en el sistema assistencial català ja que actualment unes 17.000 persones esperen una plaça pública mentre que el sector privat compta amb unes 8.000 de disponibles. L’obertura de les PEVS, a més, es traduirà en un augment en la contractació de personal a les residències.

Els reiterats incompliments de reobertura de les PEVS han deixat indefenses a les persones grans més vulnerables, aquelles que necessiten utilitzar algun dels serveis que ofereixen les empreses i entitats assistencials però que no compten amb els recursos per fer-hi front. La Generalitat va suspendre l’atorgament de les PEVS a l’agost de 2013 per problemes de tresoreria en les arques públiques. Aquesta mesura, que havia de ser temporal i durar uns mesos, s’ha allargat més d’un any, el que deixa més indefenses les persones grans més vulnerables i les seves famílies.

ACRA, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials, és una organització empresarial que agrupa el 70% de les entitats de recursos assistencials (teleassistència domiciliària, atenció domiciliària, centres de dia, llars residencials, residències, pisos tutelats i centres socio-sanitaris) per a gent gran a tot Catalunya. En total compta amb més de 400 entitats associades, que representen prop de mil serveis i 34.000 places i que donen feina a uns 27.000 treballadors de manera directa i més de 10.000 de manera indirecta.