Notícies

11 de juliol de 2012

Ana Mato estableix la primera reforma del sistema d’atenció a la dependència

Els objectius són garantir la viabilitat del SAAD, prioritzar l’atenció a les persones amb un grau més alt de dependència, simplificar els mecanismes del model i assegurar que les prestacions s'ajusten a les necessitats reals dels dependents

La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Ana Mato, va establir ahir les bases de la reforma del Sistema d'Autonomia Personal i d'Atenció a les Persones en situació de Dependència després de reunir-se amb els consellers de les Comunitats Autònomes en el si del Consell Territorial. El Govern central pretén amb aquesta sèrie de mesures actualitzar i millorar un model que havia quedat desfasat als cinc anys d'engegar-se a causa de la falta de control i a un desenvolupament normatiu replet d'improvisacions.

Els punts de la reforma:

1. Priorització del gran dependent i del dependent sever
La mesura busca, per tant, reduir el temps d'espera i injectar més agilitat als tràmits perquè se'ls reconegui el grau de Dependència.

En conseqüència, el calendari per a la incorporació de les persones amb dependència moderada o lleu s'ampliarà, de manera que vagin entrant en el sistema de forma progressiva. Mentrestant, seran ateses pels serveis socials, cosa que, d'altra banda, ja ve ocorrent.

2. Simplificació dels graus i dels nivells
El reconeixement de les persones que entrin en el sistema s'ajustarà a tres graus, Gran Dependència, Dependència Severa i Dependència Moderada, en lloc dels sis nivells actuals.

3. Orientació de recursos cap a la professionalització dels serveis socials
Les ajudes al cuidador informal es reduiran en un 15% i el sistema d'afiliació, alta i cotització a la Seguretat Social dels cuidadors en l'entorn familiar es revisarà “en profunditat” per establir una nova regulació que tingui en compte les seves especificitats. No obstant això, mentre es concreta aquesta revisió, els cuidadors familiars que actualment estiguin en alta no perdran aquesta categoria, sinó al contrari: la conservaran mentre romanguin les circumstàncies que van donar lloc al Conveni Especial.

4. Igualtat en l'aplicació de la llei
S’establiran uns criteris mínims i bàsics, tant en la sol•licitud com en la resolució del reconeixement del grau de Dependència i en el dret a rebre la prestació. En aquest sentit, també s’estendrà la partida per assistent personal a tots els graus, que fins ara només s'aplicava només als dos nivells del grau III.

5. Major agilitat en la presa de decisions
La Conferència Sectorial d'Assumptes Socials i el Consell Territorial de la Dependència es fonen en un mateix òrgan, que es denominarà Consell Territorial de Serveis Socials i del SAAD.

6. Aportarà més qui més en té
L'usuari que més renda tingui, aportarà més al manteniment dels mateixos. Per a això, en el projecte de Reial decret sobre capacitat econòmica i participació del beneficiari es deixa constància d'uns criteris mínims i bàsics per determinar l'aportació en el cost de les prestacions que reben.

Reacció catalana
Per la seva banda, el conseller de Benestar Social i Família, no ha acceptat la proposta i ha assegurat que el Projecte del real decret que l’Estat té previst aprovar el proper divendres “entra a un nivell de detall impropi d’una normativa com aquesta” i recorda que Catalunya te competències exclusives en matèria de polítiques socials.

Segons Cleries es tracta d’una “flagrant invasió competencial”. Tal com ha recordat, l’article 149.1.1 de la Constitució estableix que l’Estat pot determinar uns principis generals bàsics sobre aquelles matèries competència exclusiva dels comunitats autònomes “però la reforma que avui se’ns ha presentat entra a un nivell de detall impropi d’una normativa com aquesta”. En aquest sentit, el conseller ha recordat “que sempre hem considerat que aquesta llei era una clara invasió de les nostres competències i la proposta de l’Estat que s’ha debatut segueix en aquesta línia”. És per això que Josep Lluís Cleries ha anunciat que “si no s’atenen les nostres reivindicacions sobre aquesta matèria, des de Catalunya ens veurem obligats a recórrer aquest real decret”.