Notícies
El preu/hora d'un centre de dia català és inferior al d’una plaça d'aparcament públic a Barcelona
Les insuficients tarifes públiques, l'increment en les obligacions pel que fa a l'horari d'atenció i el nou perfil dels usuaris, entre d'altres aspectes, compliquen la viabilitat de la majoria de serveis d'acolliment diürn per a gent gran catalans
Amb aquests 593'78 €/mes, i segons la normativa vigent, els centres de dia catalans han d'estar oberts un mínim de 12 hores al dia i han d’oferir els serveis d’acolliment i convivència, manutenció, atenció personal en les activitats de la vida diària, higiene personal, readaptació funcional i social, recuperació dels hàbits d'autonomia, dinamització sociocultural, activitats de lleure, suport personal, social i familiar, fisioteràpia i seguiment i prevenció de les alteracions de la salut.
Tot això, amb una plantilla composada per la direcció tècnica del servei i de personal d'atenció directa en una proporció no inferior al 0,15 i amb la titulació adient: gerocultors, animadors socioculturals, terapeutes ocupacionals, fisioterapeutes, metges, personal d’infermeria, psicòlegs i treballadors socials. Amb aquest personal, els centres han de garantir l'atenció continuada durant l’horari de prestació del servei. Un horari que es va ampliar sense el consegüent increment de les tarifes.
Finalment, tampoc podem oblidar un altre aspecte que està encarint el servei, el nou perfil dels usuaris que cada cop presenten graus de dependència majors. Un fet que el mateix Departament d’Acció Social i Ciutadania reconeix que ha tingut en compte a l’hora de dissenyar el nou model de centres d’atenció diürna que, com en el cas dels augments tarifaris anunciats, encara no ha fet oficial.
ACRA alerta que la vinculació de l’increment de tarifes pels centres d'acolliment diürn anunciat per l'ICASS (d’un 12% en centres autònoms o d’un 4% en centres incorporats a residències) a l’aplicació d’aquest nou model de centre comportarà un decrement del preu per estada (avui ja deficitari), atès que el nou model, en els termes en que actualment es planteja, comporta un augment dels costos (més treballadors i més hores).
ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials), associació empresarial fundada al 1989, representa el 70% dels recursos socials d’atenció a la gent gran a Catalunya i compta amb un total de 29.623 places d’atenció a la gent gran, més de 500 entitats associades, 850 serveis adscrits i 20.000 llocs de treball directe.