Notícies
Els agents socials i econòmics critiquen amb duresa la proposta del Govern i reclamen uns “pressupostos dignes” pel sector d’atenció a la gent gran
Patronals i sindicats adverteixen als grups parlamentaris que no “seran còmplices” d’uns comptes que no situen les persones grans amb dependència com una “prioritat de país”
Els agents socials i econòmics del sector d’atenció a la gent gran han criticat amb duresa el projecte de llei de pressupostos de la Generalitat de Catalunya. La proposta del Govern al sector presentada ahir al Parlament en el marc de la Comissió de Treball, Afers Socials i Famílies no satisfà a sindicats i patronals, que han reclamat a l’uníson que “ja n’hi ha prou, necessitem uns pressupostos dignes per a la nostra gent gran”.
Els nous comptes pel 2020 preveuen un increment màxim de 15 milions d’euros per a l’atenció a la dependència, una xifra absolutament insuficient a la que els sindicats més representatius i les principals patronals del sector no poden donar el seu vist i plau perquè això implicaria “ser còmplices d’un pressupost que no situa l’atenció a la gent gran com una prioritat de país”. Els agents socials i econòmics han evitat fixar cap xifra en concret, però demanen que es reprengui la proposta de full de ruta valorada en 300 milions, que permetria ajustar-se a les necessitats de la societat i alhora garantir la qualitat i l’equitat en l’atenció a la gent gran, millorar les condicions laborals dels professionals i garantir la sostenibilitat de les empreses i les entitats.
ACRA, Centres Socio-sanitaris Catòlics de Catalunya, CCOO, Consorci de Salut i Social de Catalunya, La Confederació, La Unió, UGT i Upimir han reiterat al Govern i també a la resta de grups parlamentaris, amb els quals es van reunir ahir al Parlament, que estaran “units” en la permanent dignificació del sector perquè això implicarà una millor atenció a la gent gran.
Reclamen també que no pot haver-hi “ciutadans de primera i de segona”, i que la manca de finançament en els serveis amb concertació pública està discriminant la gent gran, ja que amb les tarifes actuals es fa molt difícil mantenir la qualitat en el servei i oferir una remuneració justa i adequada als treballadors. En aquest sentit, els agents socials i econòmics fan seva la frase que “el treball de qualitat és la millor de les polítiques socials”, és a dir que els treballadors i les treballadores tinguin millors condicions laborals.
Patronals i sindicats han avançat que valoraran l’oportunitat de realitzar aquelles accions oportunes per seguir defensant la gent gran, les treballadores i els treballadors, les empreses i entitats.
ACRA: L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) és una organització empresarial sense ànim de lucre, fundada el 1989, que agrupa la majoria d’empreses i entitats del sector de l’assistència a la gent gran a Catalunya, tant d’iniciativa social com mercantil.
Centres Socio-sanitaris Catòlics de Catalunya: L’Associació Centres Socio-Sanitaris Catòlics de Catalunya (CSSCC) és una associació sense ànim de lucre que té els seus orígens en el sí de l’església catòlica l’any 1955 com a FERS Catalunya, de la qual va néixer el 1996 l’Associació CSSCC i el 2019 separa la seva activitat patronal, creant l’Associació Empresarial CESOCAT. Agrupa entitats d’inspiració cristiana i d’iniciativa social que atenen a persones dependents i/o en risc d’exclusió social o en situacions de vulnerabilitat.
CCOO: La Confederació Sindical de Comissions Obreres de Catalunya agrupa seccions sindicals, sindicats de ram, federacions de ram i unions territorials amb l'objectiu d'afiliar el conjunt de treballadors i treballadores de Catalunya que accepten i practiquen els principis dels seus Estatuts.
Consorci de Salut i Social de Catalunya: El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) és una entitat pública de caràcter local i base associativa, fundada el 1983, que té el seu origen en el moviment municipalista. El CSC, referència al sector i amb una clara vocació de servei, té com a missió: impulsar models de salut i social excel·lents i sostenibles per millorar la qualitat de vida de les persones, oferint serveis d'alt valor afegit als seus associats.
La Confederació: La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya és l’organització empresarial que des de l’any 1997 representa a les entitats no lucratives – associacions, cooperatives d’iniciativa social i fundacions – que presten serveis d’atenció a les persones a Catalunya.
UCH: La Unió, Associació d’Entitats Sanitàries i Socials, és l'associació referent entre les entitats que configuren el sistema de salut i social pel seu compromís amb la millora de la qualitat de vida de les persones.
UGT: La UGT de Catalunya, Unió General de Treballadors, és un sindicat de classe, d’orientació socialista, plural, autònom i nacional, que conforma l’esquerra social i que utilitza la concertació social des del principi de la lluita de classes com a mètode d’avenç per millorar les condicions de treball i de vida dels treballadors i les treballadores.
UPIMIR: La Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR) es una associació sense ànim de lucre de petites i mitjanes residencies, centres de dia i assistència domiciliaria, creada l’any 2009.