Notícies

30 de setembre de 2016

Gent Gran: una prioritat?

Sovint ens diuen que actuem per millorar les tarifes o defensar els socis, i molt poques vegades com ens som d’importants per garantir la cohesió social i el benestar de la gent gran

La societat s’envelleix progressivament, una constant en els darrers anys i que augmentarà en el futur. La població de 85 anys o més, unes 200.000 persones a Catalunya, es doblarà d’aquí al 2040, segons l’estudi econòmic ACRA – ESADE. Encara falta molt pel 2040, però des d’ACRA ens sobta l’escassa visibilitat d’un col·lectiu tan important per part de les administracions. No parlem de xifres econòmiques, de pressupostos o de mesures estratègiques, sinó de gestos, de sensibilitat i de bon tracte. Tres exemples.

1- En el darrer Consell General de Serveis Socials celebrat el dilluns passat al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies només hi va haver un punt de l’ordre del dia dedicat a aquest col·lectiu.

2 - Fa pocs dies, hem rebut la resolució de les al·legacions que vam presentar en relació al Projecte d’Ordre per la qual es modifica l’annex de l’Ordre BSF/130/2014, de 22 d’abril, per la qual s’estableixen els criteris per determinar la capacitat econòmica de les persones beneficiàries de les prestacions de servei no gratuïtes i de les prestacions econòmiques destinades a l’atenció a la situació de dependència establertes a la cartera de Serveis Socials. Des d’ACRA demanàvem “estendre l’increment dels percentatges de l’indicador de renda de suficiència (IRSC) per determinar la quantitat mínima garantida per a despeses personals a les prestacions de servei destinades a la gent gran”, o el que és el mateix, augmentar els diners de butxaca, tal i com s’ha fet amb les persones discapacitades. I des de la Direcció General de Protecció Social ens han dit que no, que les “necessitats d’autonomia i mobilitat del col·lectiu de persones discapacitades són, en general, superiors al de les persones grans (...)” i que la situació pressupostària no permet, de moment, atendre una petició que considerem justa i enraonada.

Cinta Pascual

Presidenta d'ACRA

Des d’ACRA demanàvem estendre l’increment dels percentatges de l’indicador de renda de suficiència (IRSC) per determinar la quantitat mínima garantida per a despeses personals a les prestacions de servei destinades a la gent gran, o el que és el mateix, augmentar els diners de butxaca, tal i com s’ha fet amb les persones discapacitades

3 - En la recent presa de possessió de la Síndica de Greuges de Barcelona vam escoltar un discurs valent en habitatge, serveis socials, turisme, transport públic i serveis sanitaris públics. Ens hauria agradat sentir més referències envers el sector, com les més de 8.000 persones que esperen una plaça de residència al Barcelonès.

Sovint ens diuen que actuem per millorar les tarifes o defensar els socis, i molt poques vegades com ens som d’importants per garantir la cohesió social i el benestar de la gent gran. I això últim és el que ens mou a tots. Residències, centres de dia, servei d’ajuda a domicili, centres sociosanitaris i servei de teleassistència tenim una prioritat: promoure el benestar de les persones grans. I per garantir aquesta atenció calen recursos i professionalitat, i al mateix temps, voluntat de servei, estimar el que fas i cuidar els detalls que marquen el dia a dia. Ens agradaria que les administracions fossin conscients de tot això perquè tots formem part del sector i tots mereixem sentir-nos reconeguts i respectats.

Cinta Pascual
Presidenta d'ACRA