Notícies

22 de març de 2018

Limitar l’esforç terapèutic per millorar la qualitat de vida

El centre Francesca Roig de L’Ametlla del Vallès presenta en una missió empresarial d'ACRA un programa que adequa la resposta mèdica a les necessitats de l’usuari, en coordinació amb els professionals i mitjançant la cooperació de les famílies

mmee francesca roig 01 2018

El centre Francesca Roig (L’Ametlla del Vallès) ha presentat avui el programa de Limitació de l’Esforç Terapèutic (LET), una iniciativa que permet adequar la resposta mèdica a les necessitats de l’usuari i obtenir una millora de la seva qualitat de vida. La presentació del programa LET s’ha realitzat davant uns vint-i-cinc socis en el marc de les missions empresarials a casa nostra, un projecte que difon les experiències innovadores que es produeixen en els recursos assistencials del país associats a ACRA.

“Les derivacions hospitalàries sovint no són la millor resposta per a la salut dels usuaris”. Ho deia avui una integrant de l’equip professional del centre per referir-se a una situació recurrent en molts serveis assistencials del país, un trasllat hospitalari que pot causar desorientació i altres problemes a la persona gran afectada, sobretot quan es troba afectada per una situació de dependència.

L’estratègia del centre és clara. Es fa una valoració exhaustiva durant l’ingrés, quan hi ha canvis de salut i un cop l’any mitjançant diversos índexs i escales de referència internacional que mesuren la situació física i cognitiva de cada usuari. Finalment, s’estableixen cinc nivells de LET, sent el número 3, 4 i 5 els de major dependència i en els quals es treballa de forma coordinada amb el metge i tot l’equip, així com amb les famílies, per tal de donar la millor atenció possible, evitant el denominat aferrissament terapèutic, derivació hospitalària inclosa.

Els resultats de l’experiència, implantada ja fa onze anys, ha sigut molt positiva. S’ha incrementat la qualitat de vida dels usuaris, així com la seva esperança de vida, uns indicadors que han recollit en un estudi i que els permeten valorar la tasca realitzada des de l’evidència científica. Els beneficis pels professionals també han sigut importants ja que s’ha après a gestionar millor els recursos sanitaris i hi ha hagut un apoderament de l’equip d’infermeria en la presa de decisions.

El centre Francesca Roig compta amb 51 usuaris a la residència i 19 al centre de dia.

Galeria d'imatges