Notícies
Missatge de la Presidenta d’ACRA
És un honor i un privilegi haver renovat la confiança dels socis d’ACRA i representar aquesta institució com a presidenta durant els propers quatre anys
És un honor i un privilegi haver renovat la confiança dels socis d’ACRA i representar aquesta institució com a presidenta durant els propers quatre anys. ACRA és la suma de totes les persones que en formem part, de les 439 empreses i entitats, dels 1.032 serveis, de les 41.955 places, dels 37.047 treballadors i de les 169.552 persones ateses en teleassistència i atenció a domicili.
Dono aquestes dades perquè quan parlem d’ACRA ho fem de l’associació en atenció a la dependència més important de Catalunya. Per trajectòria, per credibilitat i per representativitat. Som tot això i molt més. Tenim una història important, un present sòlid i un futur il·lusionant.
I molta responsabilitat.
Us preguntareu com encarem aquests propers quatre anys des de la junta directiva que encapçalo (una part de la qual precisament també s’ha renovat en la darrera assemblea extraordinària). Bàsicament vull transmetre tres objectius:
- Fer front al repte del sobre envelliment.
- Millorar les condicions laborals dels treballadors/es.
- Treballar per a la sostenibilitat del sistema i la qualitat de vida de les persones grans.
Cinta Pascual
Presidenta d'ACRA
"Estem treballant amb altres organitzacions empresarials i amb els sindicats en un full de ruta amb el Govern per tal d’aconseguir un sistema d’atenció a la dependència que sigui sostenible en els propers anys. És una tasca difícil i que requereix d’un consens, però no hi ha alternativa"
Catalunya és un país cada vegada més envellit. La millora de les condicions de vida, el progrés econòmic i social, i l’accés universal a la sanitat han fet que la esperança de vida es dupliqués durant el segle passat. Pel 2050 es preveu que prop del 30% de la població tingui més de 65 anys, i que la de més de 85 anys arribi al 22%. Aquest repte demogràfic s’ha d’afrontar amb la implicació del sector, així com de governs, administracions i la societat en el seu conjunt. Hem de conèixer més a fons les necessitats i preferències d’uns usuaris que volen envellir de la mateixa manera que han viscut, de forma preferent a casa seva. Per tant, el model que hem tingut fins ara també ha de variar i ser més flexible.
Les condicions laborals dels treballadors són un aspecte que no podem menystenir, al contrari. Hi ha un problema gravíssim per trobar no ja professionals qualificats sinó persones que vulguin treballar en el sector. En un context de creixement econòmic i de salaris baixos es fa molt difícil retenir el talent. I en determinades èpoques de l’any, encara més. És per això que cal millorar les condicions laborals del nostre personal, però perquè això passi s’han d’incrementar unes tarifes que es mantenen congelades des de fa quasi bé deu anys. Des d’ACRA hem iniciat accions a molts nivells (pla de suport a la contractació amb el SOC, impuls de la FP Dual, programa 30 Plus), però som conscients que es tracta d’un problema estructural que difícilment es solucionarà d’avui per demà.
Per últim, i no per això menys important, hi ha la sostenibilitat del sector i la qualitat de vida de les persones grans. Estem treballant amb altres organitzacions empresarials i amb els sindicats en un full de ruta amb el Govern per tal d’aconseguir un sistema d’atenció a la dependència que sigui sostenible en els propers anys. És una tasca difícil i que requereix d’un consens, però no hi ha alternativa. Si volem un sector amb més qualitat i amb l’atenció centrada en la persona com a mètode de referència ens calen acords amplis i estructurals, de mirada àmplia, amb més salaris i tarifes com a punts principals.
Reitero el que he dit al principi. Ser presidenta d’ACRA és un honor i un privilegi i espero estar-ne a l’alçada. Entre tots hem d’afrontar els reptes de present i de futur que han de venir. Si fem pinya, no hi ha res impossible.
Cinta Pascual
Presidenta d’ACRA