Notícies
Plantem cara a la desocupació - Article de Montse Llopis
La Directora General d'ACRA explica la importància que les residències i els centres de dia recuperin la plena ocupació per poder donar resposta a les necessitats de milers de persones grans amb dependència a Catalunya
L'arribada de la vacunació a les residències de gent gran ha aturat els contagis i la mortalitat en un àmbit especialment colpejat durant mesos i mesos de pandèmia. Les persones més vulnerables i els seus cuidadors han estat els primers a rebre la vacuna i aquesta segurament és la millor notícia que haguem viscut en molt de temps. El proper pas és finalitzar la vacunació a tot el sector, de forma especial en els centres de dia, el servei d'ajuda a domicili, el servei de teleassistència i altres serveis essencials d'atenció a la gent gran.
Si bé la situació epidemiològica ha millorat, no es pot dir que passi el mateix amb l'ocupació a les residències i als centres de dia. Un baròmetre recent d'ACRA va situar la desocupació mitjana a les residències al voltant del 20%, sense comptar que els centres de dia integrats a una residència encara no poden obrir les seves portes. Es tracta d'una situació complicada que compromet la viabilitat econòmica d'unes empreses i entitats que durant tot el 2020 van treballar de forma incansable per salvar vides. Són moltes les converses d'aquests dies amb directores, administradors i la resposta és la mateixa: "fem moltes trucades i ens costa Déu i ajuda aconseguir un ingrés!"
Com podem canviar aquesta tendència i aconseguir que el sector recuperi la plena ocupació? Hi ha coses que, segurament, escapen a les nostres mans, com que una certa normalitat torni a la societat, i això no passarà fins que hi hagi una vacunació molt àmplia en el seu conjunt. L’administració, per la seva part, ha de recuperar l’activitat normal i reactivar els ingressos de forma constant i decidida. Durant un any, el sector s’ha esforçat per adaptar-se i complir amb tots els canvis necessaris i ha complert amb els protocols i totes les demandes provinents de la Generalitat. Ara toca un esforç extra per la seva banda.
I en un altre àmbit, cal que la gent recuperi la confiança en uns serveis injustament sotmesos al descrèdit mediàtic. Des d’ACRA seguim potenciant les aparicions en els mitjans de comunicació per defensar la seguretat i la normalitat d'uns espais pensats per viure i per compartir, on la persona és el centre de l'atenció, receptora d’un servei de qualitat.
Montse Llopis
Directora General d'ACRA
"Aquest 2021 hem treballat per aconseguir i s’ha aconseguit que es milloressin les tarifes públiques en residència i centre de dia i hem incrementat les PEVS, dues fites importants i que van en la línia d’establir un horitzó estratègic que doni confiança"
En relació amb la desocupació, considerem que de forma transitòria a la recuperació de la normalitat és important establir mecanismes que garanteixin la viabilitat de les empreses i les entitats. És per això que recentment hem sol·licitat a la Generalitat que mantingui els pagaments de tipus extraordinari relacionats amb la COVID-19 (pagament plaça reservada lliure ocupació i sobre costos addicionals) tot el temps necessari fins que l’ocupació dels centres no millori ostensiblement. Ara mateix, aquests pagaments extraordinaris són l'única forma de mantenir un cert equilibri econòmic. També hem reclamat que es solucionin definitivament els endarreriments en els pagaments produïts al llarg de les últimes setmanes.
Per altra banda, i com ja us hem explicat anteriorment, aquest 2021 ACRA ha treballat per aconseguir i s’ha aconseguit que es milloressin les tarifes públiques en residència i centre de dia i hem incrementat les PEVS, dues fites importants i que van en la línia d’establir un horitzó estratègic que doni confiança.
En definitiva, tenim molts reptes per endavant i les prioritats ben clares. Si durant la pandèmia tot el sector va treballar per salvar el màxim número de vides, el principal objectiu del 2021 serà reduir la desocupació per aconseguir la millor activitat possible i garantir, al mateix temps, el dret de totes les persones dependents de gaudir d'un recurs assistencial ajustat a les seves necessitats.
Montse Llopis
Directora General d'ACRA