Notícies

24 de maig de 2013

Resum de la Jornada de debat ACRA sobre l'atenció a les persones grans amb dependència

A la 'Zona per a socis' de la web d'ACRA trobareu la documentació relacionada amb la trobada

La sala A de Foment del Treball va omplir-se ahir d'empresaris del sector assistencial català en ocasió de la Jornada de debat d'ACRA sobre l'atenció a les persones grans amb dependència. Una trobada plantejada per a compartir amb els socis d'ACRA les novetats i els grans temes pendents que afecten als serveis professionals, així com a la pròpia associació, per tal de participar en la construcció del futur del sector.

Per assolir aquest objectiu, organitzadors i assistents van analitzar quines són avui dia les principals amenaces per a les entitats i empreses assistencials i què es pot fer per a contrarestar-les, tant de forma individual, com col·lectiva. Abans però, es va fer un repàs a l'activitat dels grups de treball interns d'ACRA.

Concretament, la jornada, amb una durada total de quatre hores, es va dividir en dos blocs. El primer va comptar amb la participació d'Andrés Rueda, associat d’ACRA (Centre Geriàtric Les Fonts) i president de l'associació de professionals ASCAD, que va presentar la Iniciativa Legislativa Popular per prioritzar el pagament dels serveis que reben els grans dependents, a la qual ACRA dóna suport perquè, tal com va apuntar la presidenta d'ACRA, Cinta Pascual, durant la benvinguda als assistents: "la garantia dels pagaments dels nostres serveis és una prioritat de la nostra patronal i de tots els empresaris que en formen part."

La segona part d’aquest bloc va servir per a explicar què s’està treballant des dels diferents grups de treball intern d’ACRA:

Grup de treball d'ajuda domiciliària: La vocal de la Junta Directiva d'ACRA, Sílvia Vázquez (F. Germans Aymar i Puig), va presentar la missió del grup de Fomentar les aliances entre els diferents socis que ofereixin serveis d’ajuda domiciliaria amb l’objectiu d’incrementar la participació d’aquests en la licitació de concursos de SAD públics. Igualment, Vázquez va aprofitar també per a convidar tots els assistents a la propera jornada de SAD d'ACRA que se celebrarà el 5 de juny a la Casa del Mar de Barcelona.
Grup de treball de residències de menys de 25 places: L'associada Alícia Tarragon (Residència Mossèn Anton), va anunciar la recent creació d'aquest equip que té la missió de fomentar el fet de compartir procediments i coneixements per a la millora de la gestió diària, tot fent una cruda a l'increment de la participació de socis d’ACRA en aquest grup.
Grup de treball d’anàlisis dels concursos públics: L'associat Enric Cardús (Fundació Pere Mata), va explicar que aquest grup té per missió consensuar criteris per tal presentar-los a les administracions amb l'objectiu d’evitar ofertes desmesurades que puguin posar en risc la qualitat dels serveis prestats i que converteixin els concursos en subhastes de preus.
Grup de treball de centres de dia autònoms: L'associat Juan Carlos Navas (ICAIME) va destacar que estan treballant per a establir les bases pel disseny d'una campanya de difusió del servei de centre de dia, per tal de fomentar la diferenciació d’aquesta tipologia de servei.
Grup de treball d’Entitats Tutelars: L'associada Victòria Monell (Fundació Tutelar de les Comarques Gironines) va presentar aquest grup que té l'objectiu de buscar sinergies entre els diferents serveis d’atenció a les persones grans i les entitats tutelars de gent gran i de salut mental compartint espais de debat i formació en benefici d’ambdós col·lectius.
Grup de treball sociosanitari: La vocal de la Junta Directiva d'ACRA, Fátima Prieto (Prytanis), va explicar que el grup té la missió de transmetre a les conselleries de Salut i de Benestar Social i Família el posicionament d'ACRA pel que fa a la reforma de la llarga estada. També va aprofitar per a reivindicar el posicionament de l'associació pel que fa als costos sanitaris, deixant ben palès l'estalvi que representa el sector pel Departamentd de Salut.

Després d’una breu pausa, la presidenta, Cinta Pascual, els vicepresidents, Francesc Puig i Ignasi Aletà, i la Directora General, Montse Llopis, van analitzar les amenaces del sector i les accions realitzades o projectades per tal de contrarestar-les (Amenaces a curt i mig termini i contrapunts -projectes-).

Acabada aquesta exposició, va arribar l'hora de la participació dels socis amb un interessant debat que va moderar la secretària de la Junta Directiva, Dolors Serrano, en el qual van poder preguntar en relació amb les ponències anteriors, així com van poder proposar mesures per tal de superar algunes de les amenaces apuntades anteriorment.

Finalment, Cinta Pascual va cloure la jornada transmeten cinc idees força als assistents (Idees força), amb el posicionament d'ACRA, tot demanant que els socis les facin seves i les ajudin a difondre des de cadascuna de les seves empreses i entitats.

A la 'Zona per a socis' de la web d'ACRA trobareu la documentació relacionada amb la trobada.