Notícies

11 de desembre de 2015

Un codi de bones pràctiques de contractació pública per garantir la qualitat dels serveis d’atenció a les persones

ACRA i la Generalitat de Catalunya firmen aquest matí un document que reuneix associacions empresarials, sindicats, col·legis professionals i tercer sector

firma_codi_bones_practiques

El sector de serveis d’atenció a les persones, del qual forma part ACRA, i la Generalitat de Catalunya han firmat avui un codi de bones pràctiques de contractació pública per garantir la qualitat dels serveis prestats. La vicepresidenta de la Generalitat de Catalunya, Neus Munté, ha presidit l’acte de signatura d’un codi que és el resultat d’un procés de treball compartit entre associacions empresarials, sindicats, col·legis professionals i tercer sector social amb l’Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya. La presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, ha representat l’entitat en aquest acte de signatura del codi.

El codi és un catàleg d’orientacions i pautes a seguir en la tramitació dels expedients de contractació, dirigit tant als òrgans contractants com al conjunt d’operadors econòmics que participen en les licitacions. Per primera vegada s’incorporen elements clau per garantir la qualitat i la sostenibilitat dels serveis. Entre d’altres, destaquen:

- Respecte per les condicions laborals dels professionals implicats i referència explícita a les condicions pactades en els convenis sectorials corresponents en cada cas.

- Limitació explícita de les millores contractuals, especialment les consistents, directa o indirectament, a hores de servei sense cost.

- Es recomana que el preu no tingui un pes específic superior al 40% i se suggereix una fórmula per la valoració de les ofertes econòmiques que evita que diferències poc significatives en el preu es tradueixin en puntuacions notòriament desproporcionades.

- Possibilitat de fer la valoració de les propostes en dues fases de forma eliminatòria, eliminant en un primer moment les que no arribin a un llindar de qualitat tècnica suficient; evitant que una mala proposta d’intervenció pugui resultar adjudicatària per un baix preu.

- Consideració com a paràmetre objectiu per valorar ofertes anormalment baixes o desproporcionades la indicació d’un preu inferior als costos salarials mínims per categories o grups professionals segons el conveni laboral vigent, que haurà d’estar degudament identificat en els documents reguladors de la contractació.

- Compromís de totes les parts per difondre el codi a totes les administracions públiques catalanes per tal que pugui ser assumit com a propi i anar estenent les bones pràctiques.