Notícies
Èxit de la jornada de la guarda de fet d’ACRA
Més de 200 socis s’informen de les novetats relatives a una pràctica que ha generat nombroses preguntes i dubtes al llarg de la sessió
Uns dos cents vint socis d’ACRA han participat avui a la jornada de comunicació de la guarda de fet, que ha servit per explicar quan i com fer aquesta pràctica, és a dir, l’obligació legal de comunicar les guardes de fet al jutjat o al ministeri fiscal en tots i cadascun dels casos. La jornada, que ha comptat amb la participació de la presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, i de l’assessor jurídic dels socis, l’advocat Josep Maria Barcelona, ha aclarit el contingut de la guarda de fet així com els possibles dubtes dels assistents mitjançant un seguit de preguntes freqüents.
Des d’ACRA s’ha deixat clar que el Codi Civil de Catalunya obliga a partir d’ara a comunicar la guarda de fet per part dels responsables del centre en un termini de 72 hores després de l’ingrés. Aquesta normativa és de rang superior i té prioritat davant del Decret 284/1996, que només requeria comunicar la guarda de fet si l’ingrés no el feia un familiar directe.
Per altra banda, s’ha aclarit que la instrucció 1/2017 del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya en relació a la comunicació de la guarda de fet no és d’obligat compliment dels centres, els quals han de complir sí o sí el que marca el Codi Civil. L’incompliment de la guarda de fet implica una infracció greu des del 31 de març de 2017.