Mòdul 2 (MF1017) - Intervenció en l'atenció higienicoalimentària en institucions (Codi 3.1)

Inici del curs
14-04-2016
Finalització del curs
11-05-2016
Horari
de dilluns a dijous de 15:15 a 19:45 (11/05 de 15:15 a 17:45)
Durada
70 hores
Modalitat
Presencial
On es fa?
Sant Joan Despí (Barcelona)
Places disponibles
0
Preu
Gratuït
CP Sociosanitari

Contingut del curs

Mòdul 2 del Certificat de Profesionalitat d'Atenció sociosanitaria a persones dependents en institucions socials.

 

OBJECTIUS GENERALS:
1. Conèixer i saber aplicar les tècniques d'atenció higienic-alimentària en persones dependents que viuen en institucions.

OBJECTIUS ESPECÍFICS:
- Adaptar i aplicar les tècniques d'higiene personal, analitzar les característiques dels usuaris, i identificar les condicions higièniques que ha de complir el seu entorn.
- Adaptar i aplicar les tècniques de manteniment de l'ordre i de les condicions higienicosanitàries de l'entorn de l'usuari.
- Aplicar la tècnica de suport a la ingesta a l'usuari, seguint les indicacions d'administració prescrites.

CONTINGUTS:
1. Realització de la higiene i condícia de la persona dependent i del seu entorn en institucions.
  Principis anatomofisiològics de l'òrgan cutani i fonaments d'higiene corporal. Patologia més freqüent.
  Aplicació de tècniques de condícia i higiene corporal:
  - Bany en banyera o dutxa.
  - Bany al llit.
  - Bany de persones amb Alzheimer.
  - Cura dels peus de persones amb diabetis.
  - Higiene bucal.
  - Neteja de plecs corporals.
  - Neteja de zones de risc.
  Prevenció i tractament de les úlceres per pressió:
  - Higiene corporal.
  - Protecció de la pell.
  - Canvis posturals.
  Aplicació de cures de l'usuari incontinent i colostomitzat. (5 hores)
  Prevenció i control d'infeccions. Procediments d'aïllament i prevenció de malalties transmissibles.
  Assistència a l'usuari per vestir-se:
  - Maneig de la roba i calçat de l'usuari.
  - Ajudes per usar-los, accessoris.
  Col·laboració en les cures post mortem.
2. Manteniment de l'ordre i condicions higièniques de l'habitació de l'usuari.
  Disposició i neteja dels efectes personals de l'usuari.
  Control de les condicions ambientals:
  - Lluminositat.
  - Temperatura.
  - Ventilació.
  - Soroll.
  Tècniques de realització de llits:
  - Tipus de llits i actuació davant d’aquests.
  - Roba de llit: tipus, complements, climatologia.
  - Posicions del llit.
  - Protocols d'actuació per a llits tancats i ocupats.
3. Administració d'aliments i recollida d'eliminacions en institucions.
  Evolució del metabolisme en el cicle vital.
  Principis anatomofisiològics dels sistemes digestiu i endocrí. Patologia relacionada.
  Comprovació de fulls de dietes:
  - Dietes i menús d'institucions sociosanitàries.
  - Menús en patologies especials.
  Alimentació per via oral: (5 hores)
  - Ajudes tècniques per a la ingesta.
  - Suport a la ingesta: coberts, plats i gots especials.
  - Pautes segons l’estat de l'usuari.
  - Postures de l'usuari que en faciliten la ingesta.
  Tècniques de recollida d'eliminacions.
  Prevenció de riscos en l'alimentació i la recollida d'eliminacions.

Requisits

Per a formalitzar la inscripció al curs és imprescindible presentar a les oficines d'ACRA (Travessera de Gràcia, 40, pral. 2a de Barcelona) o enviar escanejada al correu martigues@acra.cat la següent documentació:

- Annex d'inscripció complimentat,
- Copia del DNI,
- Copia de la capçalera de l'última nòmina (o document de demandant d'ocupació en el cas d'aturats).

Requisits d’accés:

• Títol d’ EGB, ESO, Batxillerat, BUP, FP1 o superior.
• Les persones que no puguin acreditar aquesta formació hauran de superar una prova d’accés (competències clau en matemàtiques i llengua catalana o castellana nivell 4rt d'E.S.O.)

La data límit per a l’admissió de les inscripcions és el 08/04/2016 (sempre i quan hi quedin places disponibles) i no s’acceptaran sol·licituds que no es presentin amb la documentació pertinent.