Mòdul 2 (MF1017) - Intervenció en l'atenció higienicoalimentària en institucions (Codi 8.1)
- Inici del curs
- 14-04-2015
- Finalització del curs
- 04-05-2015
- Horari
- de dilluns a divendres de 15:30 a 20:30 (excepte el 01/05)
- Durada
- 70 hores
- Modalitat
- Presencial
- On es fa?
- Mataró (Barcelona)
- Places disponibles
- 0
- Preu
- Gratuït
Contingut del curs
OBJECTIUS GENERALS:
1. Conèixer i saber aplicar les tècniques d'atenció higienic-alimentària en persones dependents que viuen en institucions.
OBJECTIUS ESPECÍFICS:
- Adaptar i aplicar les tècniques d'higiene personal, analitzar les característiques dels usuaris, i identificar les condicions higièniques que ha de complir el seu entorn.
- Adaptar i aplicar les tècniques de manteniment de l'ordre i de les condicions higienicosanitàries de l'entorn de l'usuari.
- Aplicar la tècnica de suport a la ingesta a l'usuari, seguint les indicacions d'administració prescrites.
CONTINGUTS:
1. Realització de la higiene i condícia de la persona dependent i del seu entorn en institucions.
Principis anatomofisiològics de l'òrgan cutani i fonaments d'higiene corporal. Patologia més freqüent.
Aplicació de tècniques de condícia i higiene corporal:
- Bany en banyera o dutxa.
- Bany al llit.
- Bany de persones amb Alzheimer.
- Cura dels peus de persones amb diabetis.
- Higiene bucal.
- Neteja de plecs corporals.
- Neteja de zones de risc.
Prevenció i tractament de les úlceres per pressió:
- Higiene corporal.
- Protecció de la pell.
- Canvis posturals.
Aplicació de cures de l'usuari incontinent i colostomitzat. (5 hores)
Prevenció i control d'infeccions. Procediments d'aïllament i prevenció de malalties transmissibles.
Assistència a l'usuari per vestir-se:
- Maneig de la roba i calçat de l'usuari.
- Ajudes per usar-los, accessoris.
Col·laboració en les cures post mortem.
2. Manteniment de l'ordre i condicions higièniques de l'habitació de l'usuari.
Disposició i neteja dels efectes personals de l'usuari.
Control de les condicions ambientals:
- Lluminositat.
- Temperatura.
- Ventilació.
- Soroll.
Tècniques de realització de llits:
- Tipus de llits i actuació davant d’aquests.
- Roba de llit: tipus, complements, climatologia.
- Posicions del llit.
- Protocols d'actuació per a llits tancats i ocupats.
3. Administració d'aliments i recollida d'eliminacions en institucions.
Evolució del metabolisme en el cicle vital.
Principis anatomofisiològics dels sistemes digestiu i endocrí. Patologia relacionada.
Comprovació de fulls de dietes:
- Dietes i menús d'institucions sociosanitàries.
- Menús en patologies especials.
Alimentació per via oral: (5 hores)
- Ajudes tècniques per a la ingesta.
- Suport a la ingesta: coberts, plats i gots especials.
- Pautes segons l’estat de l'usuari.
- Postures de l'usuari que en faciliten la ingesta.
Tècniques de recollida d'eliminacions.
Prevenció de riscos en l'alimentació i la recollida d'eliminacions.
Requisits
Per a formalitzar la inscripció al curs és imprescindible presentar a les oficines d'ACRA (Travessera de Gràcia, 40, pral. 2a de Barcelona) o enviar escanejada al correu martigues@acra.cat la següent documentació:
- Annex d'inscripció complimentat,
- Copia del DNI,
- Copia de la capçalera de l'última nòmina.
La data límit per a l’admissió de les inscripcions és el 08/04/2015 (sempre i quan hi quedin places disponibles) i no s’acceptaran sol·licituds que no es presentin amb la documentació pertinent.
On es fa?
AULA ACTIVA
Plaça d'Espanya, 15 - 08302 Mataró (Barcelona)