Seguretat alimentària: Manipulació i control d' aliments
Expedient PS20170025 Convocatòria de formació sectorial 2016-2017 subvencionada a través del Consorci per la Formació Contínua. Estan exclosos d'aquesta subvenció els treballadors de l'Administració Pública
- Inici del curs
- 18-05-2016
- Finalització del curs
- 19-05-2016
- Horari
- 18 i 19 de maig de 15:00 a 20:00
- Durada
- 10 hores
- Modalitat
- Presencial
- On es fa?
- ACRA
- Places disponibles
- 0
- Preu
- Gratuït
- Documents
Contingut del curs
Objectius del curs:
- Conèixer els perills de contaminació d'un aliment, el seu origen, els efectes que poden ocasionar i les mesures preventives a adoptar.
- Desenvolupar els hàbits higiènics adequats per garantir la seguretat -alimentària i contribuir a aconseguir la confiança i la tranquil·litat dels consumidors.
- Realitzar correctament la manipulació d'aliments, tenint en compte la influència de la conservació i l'emmagatzematge adequats, així com la higiene dels equips, els locals i els utensilis.
- Analitzar la importància que té el compliment de la reglamentació alimentària.
- Conèixer els grups d’aliments i la seva conservació.
- Aprendre la influència dels factors mediambientals i com prevenir-los
- Desenvolupar els hàbits d’higiene bàsics alhora de manipular aliments. -
- Conèixer i utilitzar les mesures bàsiques per ala prevenció i -contaminació dels aliments
- Saber quines són les característiques i condicions dels locals i les -instal·lacions adequades
- Conèixer i saber complir la normativa vigent.
Contingut general del curs:
1. Alimentació i higiene alimentària.
- Els aliments. Llet i derivats; carn i derivats; peix; els greixos; farines, pa i -pastisseria; hortalisses, fruites i llegums. La maionesa.
- Principals aliments més sensibles -
- Precaucions generals i especifiques amb els diferents grups.
2. Influència dels factors mediambientals. Importància d’una bona prevenció.
- Factors determinants: Naturalesa dels aliments; l’aigua; l’aire; locals i -superfícies de manipulació d’aliments; màquines i estris.
- Altres factors: temperatura, humitat, el temps.
3. Higiene personal del manipulador d’aliments.
- La cura de les mans.
- La roba de feina.
- Hàbits del manipulador.
- Malalties contagioses.
4. Mesures bàsiques per a la prevenció i/o contaminació en els aliments.
- Pràctiques correctes d’higiene durant la recepció, emmagatzematge, transformació, transport i servei dels aliments
- La fitxa de proveïdors.
- La fitxa de control de temperatura. Instruccions per mesurar les temperatures
- Full de registre de les mesures preventives preses en el tractament dels vegetals crus.
- Full de registres del nivell de cloració de l’aigua.
- Planificació de l’APPCC
5. Condicions i característiques dels locals i instal·lacions.
- Condicions generals dels locals.
- Condicions específiques de les instal·lacions (cuines, menjadors, vestuaris, serveis)
- Insectes i rosegadors com a vehicles contaminants
- Desinfecció, desinsectació i desratització
- El lleixiu
6. Reglamentació tècnic-sanitària/Normatives vigents
7. Avaluació. Examen d’higiene alimentària.
Requisits
Per a formalitzar la inscripció al curs és imprescindible presentar a les oficines d'ACRA (Travessera de Gràcia, 40, pral. 2a de Barcelona) o enviar escanejada al correu formacio@acra.cat la següent documentació abans del 11/05/2016
- Annex d'inscripció 1 i 2 complimentats,
- Copia del DNI,
- Copia de la capçalera de l'última nòmina (o certificat de demandant d'ocupació -DONO- en cas d'aturats).
On es fa?
Travessera de Gràcia nº 40, Principal 2ª
08021 Barcelona
Docents
Eva Méndez Vallejos
Diplomada en infermeria, amb més de 30 anys d'experiència assistencial a diferents serveis hospitalaris i residencials. Docent des de l'any 2000 en impartició de cures de la branca sociosanitària, entre d'altres en curs de cures pal·liatives, atenció domiciliaria, nutrició i dietetica i certificats de professionalitat d'atenció sociosanitaria.