Notícies
ACRA reflexiona sobre la diversitat de l’envelliment en el segle XXI
Èxit de la 9a edició de la Jornada en ACP amb més de 300 persones al Cosmocaixa de Barcelona. Noves propostes a la institucionalització, l’ús de la tecnologia, el sobre envelliment demogràfic i l’ètica com a eix de l’atenció capten l’interès del públic
La diversitat en l’envelliment ha centrat la 9a edició de la jornada en Atenció Centrada en la Persona d’ACRA, que a l’igual que en anys anteriors ha mantingut el seu poder de convocatòria amb més de tres-cents assistents. Tres ponències sobre demografia, tecnologia i ètica s’han complementat amb experiències molt diverses en un ambient molt participatiu per part del públic que ha assistit avui al Cosmocaixa de Barcelona.
La Presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, ha demostrat com l’ús de la tecnologia millora l’atenció a les persones grans, mantenint-les en el centre dels processos assistencials. “La tecnologia no pot desplaçar els professionals, però és imprescindible si volem donar un servei de més qualitat”, ha explicat la Presidenta d’ACRA. Uns minuts abans, el Director del CED i d’Investigació del Departament de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Albert Esteve, ha parlat de demografia i sobre envelliment a Catalunya, una de les societats més longeves del món.
El primer bloc d’experiències ha reunit quatre propostes alternatives a la institucionalització d’entitats no associades. Un projecte de reunificació familiar per viure la vellesa, la creació d’un espai urbà amb persones grans d’una residència, habitatges amb serveis al País Basc i el primer habitatge cooperatiu sènior de Barcelona. En el segon bloc, cinc socis amb enfocaments diferents envers l’atenció cap a les persones dependents, però sempre sota el denominador comú de l’ACP: la tecnologia en el SAD, habitatges amb serveis i intensitat en el SAD, apartaments sèniors connectats, un projecte intergeneracional entre una residència, un centre de dia i una escola, i l’abordatge del reemplaçament generacional dels equips de professionals. El Director d’Estratègia d’ACRA, Toni Andreu, ha fomentat la participació del públic mitjançant un sistema actiu de preguntes i respostes en directe, a més d’un canal de whatsapp per preguntar als ponents.
La doctora en filosofia i Presidenta del Comitè d’ètica de Serveis Socials, Begoña Román, ha parlat de la cerca de l’excel·lència en l’atenció a les persones grans mitjançant l’ètica, de donar una bona atenció des de la personalització amb les persones usuàries i les famílies per tenir un envelliment “amb sentit” i no només “consentit”.
La presidenta d’ACRA, Cinta Pascual, ha tancat la jornada demanant unitat, activisme, professionalitat, vocació, personalització i plataforma de serveis per donar la millor atenció a persones amb necessitats i exigències cada cop més diferents.
- La demografia de la gent gran a Catalunya: envellir o embellir, aquesta és la qüestió (Albert Esteve)
- ACRA i el repte de l’envelliment: el paper de la tecnologia en una realitat més diversa i exigent (Cinta Pascual)
- Experiència d’un projecte de reunificació familiar per viure la vellesa (Marc Trepat)
- Co-creant un espai urbà amb persones grans d’una residència geriàtrica de Barcelona per promoure l‘activitat física i la interacció social. EngAGE4Change - Health CASCASE (Maria Giné)
- Lugaritz: Viviendas para toda la vida (Iraide Robles)
- Ús de la tecnologia al SAD (Quique Gómez)
- Habitatges amb serveis de gent gran i Intensitat al SAD (Manel Valls)
- Apartaments sèniors connectats (Ainhoa Torner)
- Projecte intergeneracional “Vull aprendre de tu”. Residència, Centre de Dia i Col·legi Fundació Casa Asil de Sant Andreu (Susanna Fraile)
- Abordatge del reemplaçament generacional dels equips de professionals (Carme Pradera)